Ankie en Michel | Mr. Sammi

Mr. Sammi is vier jaar oud, maar de basis werd 10 jaar geleden al gelegd!

Time flies when you’re having fun. 10 jaar geleden werd de basis voor Mr. Sammi gelegd, door Michel en Ankie. Dit ondernemersavontuur begon met een cateringbusje en groeide al snel uit tot het restaurant dat jullie zo goed kennen. Lees er alles over in deze blog.

Michel in opleiding

Zoals Drake zou zeggen: ‘started at the bottom, now we’re here.’ Al op zijn 14e stond Michel in de afwaskeuken en begon zijn horeca-hart te groeien. Niet lang daarna werd hij gevraagd om mee te helpen met het bereiden van eenvoudige gerechten in de keuken. Hij kreeg de smaak te pakken en besloot na zijn middelbare school te starten met de koksopleiding in een leer-werk traject. Als stagiair ging hij aan de slag bij restaurant “Da Vinci”, onder leiding van sterrenchef Margo Reuten. Van daaruit vloeide hij door richting restaurant ‘Onder de Boompjes’ (tegenwoordig Kasteeltje Hattem) onder leiding van sterrenchef Renee Brienen.

Het laatste jaar van zijn opleiding werkt hij voor Robert Kranenborg bij Le Cirque in Scheveningen. Met een rugzak vol ervaring keerde hij terug richting het zuiden en begon fulltime te koken bij restaurant Avant- Garde in Eindhoven, eveneens een sterrenzaak.

Hoewel hij het goed naar zijn zin had, begon het toch te kriebelen. Het starten van een onderneming, dat leek hem wel wat. Na één jaar gewerkt te hebben, koos hij ervoor om terug de schoolbanken in te gaan en de opleiding ‘Horeca-ondernemer/manager” te volgen aan De Rooi Pannen in Eindhoven. Weer vier jaar school bleek een hele opgave, maar ook ontzettend leerzaam. Na het afronden van deze tweede opleiding, besloot Michel samen met Ankie op reis te gaan. Even er tussenuit om alles op een rij te zetten voor een volgende stap.

Ankie in opleiding

Ankie studeerde op dat moment commerciële economie aan de HEAO in Sittard en had een bijbaantje in het bedrijf van haar vader als receptioniste. Een tripje, dat leek haar ook wel wat! Zo begon hun reis door Thailand, Maleisië en Vietnam. Het waren drie maanden boordevol nieuwe indrukken, hilarische momenten en fantastische belevenissen. Ze dompelden zich helemaal onder in de Aziatische cultuur en volgden onder andere diverse kookworkshops. De Aziatische keuken inspireerde en deze nieuwe ervaringen namen ze ook weer mee terug naar huis.

Bij terugkomst werd al snel duidelijk dat Michel het ondernemerschap wel zag zitten. Ankie, die in eerste instantie totaal niet in de horeca geïnteresseerd was, ging vrolijk verder met haar studie. Toen ze haar bijbaantje als receptioniste door de crisis ineens kwijt was, boden Frank en Daan van Hattem haar een baan als ontbijtdame aan. Zo kwam ook Ankie in aanraking met de horeca. Vanuit het ontbijt was de stap naar de lunch zo gemaakt en al snel draaide ze ook mee bij diners en events. Zo bleek dat ook Ankie het gevoel voor de horeca door haar aderen had stromen. Ze ontpopte zich tot een gastvrouw in hart en nieren.

Het team: Michel en Ankie

Het duurde niet lang voordat Michel en Ankie gevraagd werden om bij mensen thuis te koken: Michel in de keuken en Ankie in de bediening. Hieruit vloeide niet veel later hun eerste onderneming uit: ‘FineDining-catering’. Van thuis koken voor kleine groepen tot grote events op locatie. Het was hard werken, maar het sloeg aan! Na het aanschaffen van een busje en een eigen website, kwamen al snel steeds meer cateringaanvragen van gasten die thuis geen plek hadden.

Lounge44

Op datzelfde moment was het bij de twee bekend dat een horecapand in Herten leeg stond. Ze vroegen de eigenaar of ze deze plek incidenteel konden huren voor feesten en partijen. Dat bleek geen probleem. Diverse feesten en partijen later besloten de twee er niet meer weg te willen: Lounge44 was geboren. Zo opende de eerste horecazaak van het duo op 15 april 2011 haar deuren.

In zes jaar tijd hebben Michel en Ankie een razend populaire plek weten te creëren, waar vele mooie herinneringen zijn gesmeed. Er was helaas één kanttekening: de bijzondere plek aan het water was bestemd voor een appartementencomplex, waardoor Lounge44 op termijn zou moeten vertrekken.

Na een lange zoektocht naar een volgende plek, kwamen Michel en Ankie uit bij de ECI. De gemeente Roermond (eigenaar van het ECI-pand), waren toentertijd op zoek naar een horecaconcept dat het kloppende hart van de ECI moest gaan vormen. Toen eenmaal bekend was dat Michel en Ankie de overstap gingen maken van Lounge44 naar het ECI-complex, waren meningen van buitenstaanders verdeeld. Niet iedereen had er even veel vertrouwen in dat een horecaconcept kans van slagen had op deze plek. Toch lieten Michel en Ankie zich niet tegenhouden. Ze investeerden hun eigen verdiende centjes, leenden het nodige bij en zetten toch de grote stap. Mr. Sammi was geboren! Exact 4 jaar geleden, op 25 mei 2017, opende het duo de Bistro Bar.

Mr. Sammi Bistro Bar: je bent welkom op ieder moment van de dag

Al vanaf de lancering wil Mr. Sammi een zaak zijn waar iedereen welkom is, op ieder moment van de dag. Denk aan een espresso in de ochtend, ’s middags een heerlijke lunch, een hippe cocktail in de avonduren, een heerlijk diner voor twee (of meer) of voetjes van de vloer tijdens één van de vele evenementen. Mr. Sammi wil daarom altijd geopend zijn, van 11.30 uur, tot in de late uurtjes. Dat was en blijft zo. Gasten willen niet voor een gesloten deur staan op sluitingsdagen, zeker niet wanneer Mr. Sammi de gasten het gevoel wil geven dat ze te allen tijde welkom zijn.

De naam

Enthousiasme staat hoog in het vaandel bij Mr. Sammi. Een tevreden gast is gemakkelijk gecreëerd, maar een enthousiaste gast, daar ligt de key tot succes. De naam en het beeldmerk van Mr. Sammi geven in één oogopslag weer waar het bedrijf voor staat. De naam komt van Michel en Ankie’s kinderen Sam & Milan. Met de toevoeging ‘Mr.’: waardoor het toch een eigen persoonlijkheid wordt. Mr. Sammi voelt daarmee echt als het derde kindje van Michel en Ankie.

Het beeldmerk

Mr. Sammi is een vertrouwde basis voor de vele liefdevolle medewerkers en een gevoel van thuiskomen voor de graag geziene gasten. Vandaar de keuze voor de sleutel als beeldmerk. Je geeft de sleutel van je huisje als je iemand vertrouwt en het fijn vindt wanneer deze persoon onaangekondigd en te allen tijde binnen mag stappen. Als je goed kijkt zie je ook dat het bovenste gedeelde van de sleutel in hartvorm is. Dit symboliseert de warme gastvrijheid van Mr. Sammi. De onderkant van de sleutel is in de vorm van een hakbijl: dit symboliseert de stoere, ruige en culinaire kant van Mr. Sammi.

Vier jaar later

Al snel groeide Mr. Sammi uit tot een groot succes. De plek, het interieur, het eten en gastvrije bediening werden met open armen ontvangen door de gasten. Dankzij deze gasten groeide de naamsbekendheid van de Bistro Bar al snel tot ver buiten Roermond.

Mr. Sammi Events

Naast de activiteiten van de Bistro Bar organiseert Mr. Sammi met veel liefde drukbezochte eigen evenementen, waaronder de populaire Cocktail Night. Ook particuliere en/of zakelijke events worden met hartenlust verzorgd. Het hoogtepunt van het jaar vormt het NYE-evenement. Hierbij wordt de complete benedenverdieping van de ECI ingezet en luiden maar liefst 2500 gasten het nieuwe jaar in. Niet alleen voor Michel en Ankie, maar ook voor de gasten en de medewerkers, vormt dit feest één van de hoogtepunten van het jaar.

Het belang van goed personeel

Michel en Ankie weten als geen ander hoe belangrijk goed getraind personeel is. Zonder zo’n mooi team van gedreven mensen was het bestaan van Mr. Sammi niet mogelijk. Door middel van goede secundaire arbeidsvoorwaarden, oog voor de mens in functie, trainingen, en persoonlijke ontwikkelingsplannen doet Mr. Sammi als werkgever zijn uiterste best het geluk van zijn medewerkers in het oog te houden en waar nodig bij te sturen.

En toen kwam de pandemie

Ankie en Michel kijken met veel trots naar Mr. Sammi, maar helaas gooit de corona-pandemie roet in het eten, net zoals bij veel andere ondernemers. Het is roeien met de riemen die je hebt. Hoe dan ook gaat Mr. Sammi niet bij de pakken neer zitten en denkt het in kansen in plaats van bedreigingen. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, in een periode waarbij de zuurverdiende spaarcentjes als water voor de zon verdwijnen en het einde van je bedrijf regelmatig op de loer lijkt te liggen. Gelukkig is het tot nu toe gelukt om het hoofd boven water te houden en de blik positief op de toekomst te houden. Mr. Sammi heeft de meeste medewerkers aan boord kunnen houden en diverse activiteiten georganiseerd om een klein beetje omzet te genereren. Daarnaast is de tijd benut om het personeel te trainen op verschillende vlakken. Zo werd de vrijgekomen tijd tijdens lockdown toch nog effectief ingezet.

De heropening

Met de heropening van het terras en hopelijk binnenkort verdere versoepelingen, kijken Michel en Ankie met veel enthousiasme uit naar het moment waarbij Mr. Sammi weer het volledige podium krijgt.

Over de jaren heen heeft Mr. Sammi een vaste schare graag gezien gasten weten te verzamelen. Het liefst hadden Michiel en Ankie ze allemaal stuk voor stuk uitgenodigd om het tienjarig jubileum uitbundig te vieren. Daarom heffen ze “digitaal” het glas op de geschiedenis, maar vooral óók op de toekomst waarin Mr. Sammi je snel weer hoopt te mogen verwelkomen!