Vrouw aan het lunchen bij Mr. Sammi

Is lunchen in Roermond het nieuwe dineren?

Lunchen is één van de belangrijke eetmomenten van de dag, maar toch lijkt het in Nederland een ondergeschoven kindje te zijn. Een boterham met hagelslag, misschien een appel, af en toe een bakje kwark: écht moeite doen we er vaak niet meer voor. Dat terwijl dit vroeger echt wel anders was. Wellicht is dit de perfecte aanleiding om een aantal vastgeroeste gewoontes onder de loep te nemen. Na vijftig jaar lunchen met een broodje kaas, is het misschien wel tijd om onszelf te bekeren tot de uitgebreide, warme lunch. En als we dan toch bezig zijn, dopen we de maaltijd direct om tot de hoofdmaaltijd van de dag. Dikke bonus: het is nog gezond ook!

Een klein lesje geschiedenis van de lunch

Tot ergens in de jaren 60 van de vorige eeuw was de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Rond het middaguur fietste men naar huis om daar warm te eten met het hele gezin. Ook de scholen hielden er rekening mee met een middagpauze van anderhalf uur, maar uiteindelijk kwam daar verandering in. Men ging steeds verder van hun werk wonen, of verder van hun woonplaats werken; het is maar hoe je het bekijkt. Ook moeders gingen werken. Scholen voerden het ‘overblijven’ in. Want we zijn allemaal druk, druk, druk. En alles moet snel, snel, snel. Zo ook de lunch. Het duurde niet lang of ‘een broodje kaas’ volstond als lunch.

Lunchen en onze buurlanden

In veel landen om ons heen is de warme lunch nog steeds de norm. In Spanje, Italië en Frankrijk, maar ook op sommige plekken in België en Duitsland schuift men ’s middags aan voor een echte maaltijd, soms zelfs met meerdere gangen. In de corona-crisis zagen we, door de beperkte openingstijden, dat de lunch in Nederland weer aan populariteit won. Is de omslag gekomen? Mag ook hier bij Mr. Sammi in Roermond de warme lunch weer de belangrijkste maaltijd van de dag gezien worden? Hoe dan ook kiezen we er in ieder geval voor om een menukaart te voeren waarbij de meeste dinergerechten óók tijdens de lunch te bestellen zijn, en visa versa. Je bepaalt toch zeker zelf waar je zin in hebt?

Over Mr. Sammi

Mr. Sammi is een stoere bistro-bar in Roermond. We zijn gevestigd in de voormalige Roermondse elektriciteitscentrale, ECI. De vroegere industriële ECI is nog volop aanwezig: beton en staal gaat prachtig samen met onze fluwelen fauteuils, geverfde lampen en houten bistrostoeltjes. Het is een heerlijke plek om uitgebreid te lunchen met koffie of een wijntje en het is ook dé plek om te proosten met een heerlijke cocktail. Mr. Sammi staat altijd klaar voor zijn gasten.

Kom jij binnenkort lunchen bij Mr. Sammi in Roermond? Romancier en culinair auteur Ronald Giphart spoorde ons tijdens de avondlockdown al aan op Twitter met de hashtag #lunchishetnieuwediner. Wat hem betreft gaan we vooral vaker lekker lunchen. Zou het dan eindelijk echt? Waarom ook niet? Wij zijn voor: de lunch is het nieuwe diner. Tot gauw!

Reserveren voor de lunch kan gemakkelijk via onze website.